"Aikuiset ovat vastuussa siitä, että jokaisella lapsella, oppilaalla ja opiskelijalla on kasvu- ja oppimisympäristö, jossa on mahdollista kasvaa, kehittyä ja opiskella turvallisesti." (Lähde: https://www.oph.fi/opetustoimen_turvallisuusopas)
Mitä tarkoittavat käsitteet fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja pedagoginen turvallisuus?
Fyysinen turvallisuus
Fyysinen turvallisuus tarkoittaa fyysisten tilojen, rakennusten, teknisten järjestelmien ja laitteiden sekä lähiympäristön turvallisuutta. Laskisin mukaan myös sen, että turvallisuudesta vastaava henkilö (opetustilanteessa opettaja) tietää, miten eri tilanteissa on toimittava, ja osaa estää ja ennakoida vaaratilanteita sekä ohjata oppilaat turvaan. Fyysinen turvallisuus sisältää myös yksilön ruumiillisen koskemattomuuden sekä ympäristön väkivallattomuuden.Esteettömyys on myös osa fyysistä turvallisuutta heille, joilla on rajoituksia liikunnan tai aistien käytön suhteen. Turvallisuuden kokeminen muutoinkin on yksilöllistä, ja siihen myös tilat ja niiden valaistus voivat vaikuttaa.
"Turvallisuuskulttuurin lähtökohtana on luottamuksellinen ja turvallinen työskentelyilmapiiri".
Psyykkinen turvallisuus
Turvallisuus on tunne. Jokainen ihminen on arvokas ja ainutlaatuinen juuri sellaisena kuin, ja jokaisella on oikeus tuntea itsensä hyväksytyksi. Opettajan tulisi omalla toiminnallaan varmistaa, että jokainen tulee samanarvoisesti kohdelluksi ja kuulluksi.Psyykkistä turvallisuutta voidaan edistää vahvistamalla tunnetaitoja ja itsetuntoa, sekä tukemalla ryhmäytymistä ja yhteisöllisyyttä.
Sosiaalinen turvallisuus
Jokaisella ihmisellä on tarve kuulua joukkoon ja olla osa yhteisöä. Toisen asteen opintojen yhtensä tavoitteensa on myös opettaa nuori toimimaan erilaisissa yhteisöissä. Vastuullisen henkilökunnan tulee osata havaita kiusaamistapaukset ja kitkeä kiusaaminen pois. Myös seksuaalinen häirinnän tunnistaminen ja tiedostaminen, ja välitön puuttuminen siihen on tärkeää.Pedagoginen turvallisuus
Pedagogiseen turvallisuuteen lasketaan lähinnä turvallisuuskasvatus: se, että oppija oppii toimimaan oman ja muiden turvallisuuden huomioon ottaen.Turvallisuusosaamiseen liittyviä taitoja ovat esimerkiksi:
Itse ajattelen, että turvallisuuteen kuuluu myös se, että oppija voi luottaa opettajan opetukseen: siihen, ettei tämä yritä syöttää oppijalle opetettavan asian ohella omaa maailmankuvaansa, vaan pyrkii kasvattamaan oppijaa suhtautumaan kriittisesti myös itseensä. Tähän liittyy myös lainaamassani listassa viimeisenä mainittu tieto- ja viestintäteknologia. Yksi tärkeimmistä yhteiskunnallisista taidoista nykyaikana on medialukutaito ja terve kriittisyys eri medioissa esitettyjä väitteitä kohtaan.
Mitkä turvallisuuteen liittyvät lait ja dokumentit opettajan täytyy tuntea?
Opetustoimen turvallisuusoppaan mukaan oppilaitoksen henkilöstö on otettava mukaan suunnitelmaa laadittaessa, ja suunnitelma on tehtävä henkilöstölle ja opiskelijoille tutuksi. Osa suunnitelman toteutusta on säännöllisin väliajoin tehtävät pelastusharjoitukset.
(https://www.oph.fi/opetustoimen_turvallisuusopas/suunnitelmat_ja_asiakirjat/pelastautumiseen_liittyvat_suunnitelmat)
Opettajan kannalta keskeisimmät kohdat työturvallisuuslaissa ovat ehkä luvut 3 ja 4. 3. luvussa, Yhteistoiminta (17 § https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20020738#a738-2002), todetaan, että "Työnantajan ja työntekijöiden on yhteistoiminnassa ylläpidettävä ja parannettava työturvallisuutta työpaikalla." Siinä määritellään erityisesti työantajan velvollisuuksia. Luvussa 4 puolestaan pääsääntöisesti määritetään työntekijän velvollisuuksia, joihin kuuluu mm. määräysten ja ohjeiden noudattaminen sekä järjestyksen ja siisteyden ylläpitäminen, sekä vioista ja puutteellisuuksista ilmoittaminen ja niiden poistaminen.
Työturvallisuuslain 2. luvussa 9 § määrittää, että työnantajalla on oltava työsuojelun toimintaohjelma, jonka tarkoituksena on turvallisuuden ja terveellisyyden edistäminen ja työntekijän toimintakyvyn ylläpitäminen.
Turvallisuussuunnitelma
Opetusharjoittelupaikkani OAMK:n Kotkantien kampuksen turvallisuussuunnitelmat löytyvät verkosta, mikä on kätevää, koska sieltä ne on helppo kenen tahansa talossa toimivan lukea. Ohjeissa annetaan selkeät ohjeet siitä, miten toimitaan erilaisissa vaaratilanteissa, ja kerrotaan, että harjoituksia on järjestettävä vähintään kerran lukuvuodessa. Yleisten turvallisuusohjeiden lisäksi on uusille opiskelijoille tarkoitettu pelastussuunnitelma.
Kuten ohjeissakin selvästi tulee esille, opettaja on vastuussa opetustilanteessa opiskelijoiden turvallisuudesta. Jos on esimerkiksi poistuttava rakennuksesta, opettajan tulee huolehtia siitä, että kaikki pääsevät kokoontumispaikalle. Uusien opiskelijoiden ohjeissa on myös pohjakartta.
Turvallisuusohjeissa on kolme keskeistä vaaratilanteen muotoa: 1) hätätilanne, jossa jollakulla on jokin hätä, ja on toimittava ihmisen auttamiseksi, 2) poistumistilanne, esimerkiksi tulipalon tai vastaavan varaltaja 3) uhkaustilanne, joka vaatii joko neuvottelua, pakenemista tai suojautumista, tai kaikkea niitä yhteensä.
Hätätilanteiden varalta kampuksella on ensikoulutettuja ihmisiä ja tarvittavat välineet. Poistumistilanteiden varalta on kokoontumispaikat parkkipaikoilla.
Ohjeissa uhkaustilanteisiin kehoitetaan pysymään rauhallisena ja antamaan uhkaajalle, mitä tämä haluaa, ja tilaisuus paeta, ja lopuksi todetaan: "Huom. Jokainen ihminen on yksilö. Paniikissa ihmisen toimintaa ei voi ennustaa. Mahdollisen uhkauksen alettua toimi oman kykysi mukaan vaarantamatta muita. Pakeneminen ei ole pelkuruutta!"
Käytännön harjoittelussa sain ohjaavalta opettajalta ohjeen pitää luokan ovet lukossa opetuksen aikana. Talossa on monia vartijoita, jotka oli helppo saada puhelimitse kiinni, joten arki sujui turvallisen tuntuisesti.
Opetusmateriaalissa olleessa videossa opiskelijapoika piilotteli synkän näköisenä veistä repussaan. Videon opettajan käytös poikaa kohtaan oli tylyä, ja omalta osaltaan tietenkin lisäsi uhkaa. Vaikka periaatteessa opettajan tulisi olla ystävällinen ja asiallinen kaikkia kohtaan, niin myös opettajat ovat ihmisiä, ja hyvälläkin opettajalla on huonoja päiviä. Videon kaltaisten uhkaavien tilanteiden ennaltaehkäisy on suurempi ja merkittävämpi asia kuin mihin yhden oppilaitoksen, saati yhden opettajan rahkeet riittävät, mutta varmaankin vilpitön halu pyrkiä pitämään ammattiminänsä tuntosarvet herkkinä oppilaidensa tuntemuksille edesauttaa ongelmien ehkäisyssä. Ettei ainakaan itse ole se korsi, joka kamelin selän katkaisee. Tiedän, että itselläni on ihmisenä töitä tehtävänä sen eteen, että osaisin suhtautua riittävän herkkätuntoisesti kaikkiin: olen sosiaalisesti kömpelö ja huono aistimaan muiden tuntemuksia. Ehkä kuitenkin tietoisuus siitä auttaa.
Turvallinen arki
KiusaaminenKoulumapujien taustalla on usein kiusaamista, ja kun lukee mediassa erilaisia kiusaamistarinoita, saa helposti sen käsityksen, että kiusaamista on kaikissa oppilaitoksissa, ja että sen ehkäiseminen on opettajille todella vaikeaa. Uskoakseni juuri edellä mainitsemiani tuntosarvia tarvitaan kiusaamisen havaitsemiseen ja siihen puuttumiseen. Itselleni tekisi varmasti hyvää opiskella kiusaamiseen puuttumista esimerkiksi sosiodraaman keinoin, koska en todellakaan osaa kuvitella, miten toimisin tilanteessa, jossa minun pitäisi vaikka ammattikorkeakoulussa - jossa opiskelijat ovat periaatteessa aikuisia - puuttua kiusaamiseen. Ymmärrän kuitenkin, että sellaiseen on puututtava välittömästi, kun sitä havaitsee.
Tietoturva
Sen lisäksi, että on itse huolehdittava siitä, että ei jätä kenenkään yksityistietoja toisten näkyville tai saataville, on syytä myös muistuttaa opiskelijoita tietoturvan merkityksestä nykypäivänä. EU:n tietosuoja-asetus GDRP koskee myös opettajia ja oppilaitoksia.