19.3.2018 Tasa-arvoasiaa maahanmuuttajien opetukseen:
Tasan kaksi vuotta sitten, Minna Cathin päivänä, olin opettamassa turvapaikanhakijoille Suomen kieltä ja kulttuuria. Ohjeistuksena oli, että kutakin juhlapäivää käytettäisiin opetuksessa hyväksi, ja tietenkin oli muutenkin syytä kertoa, mistä Minna Canthin päivässä on kyse.
En kuitenkaan löytänyt välineitä, joilla opettaa niin moniulotteista asiaa kuin tasa-arvo. Siksi päätin tätä tehtävää varten etsiä niitä ja kehittää itse. Silloisen työnantajani, SPR:n, sivuilta (https://rednet.punainenristi.fi/node/43035) löytyy opetusmateriaalia lähinnä vain Minna Canthista itsestään. Väestöliiton sivuilla on suomea opetteleville tarkoitettu nettikurssi mm. tasa-arvosta ja seksuaalisuudesta. Sen aiheita ovat:
Laki ja tasa-arvo
Seksuaalisuus
Seksuaalikasvatus
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliterveys
(http://www.vaestoliitto.fi/monikulttuurisuus/nettikurssi-tasa-arvo-ja-seksuaa/)
Selko.fi -sivustolta löytyvät tärkeimmät lait selkokielellä (http://selko.fi/aihe/lait-ja-saannot/) ja Verneri.net -sivustolla, joka on kehitysvammaisille nuorille ja aikuisille tarkoitettu selkokielinen sivusto, on käytännön tietoa mm. yhdenvertaisuudesta, ihmisoikeuksista ja itsemäärämisoikeudesta (http://verneri.net/selko/yhteiskunta/). Suomen kielen ja kulttuurin opetus varmasti helpottuu, kun tänä vuonna ilmestyy "Selkeästi Suomessa" -kirja, selkokielinen Suomen yhteiskuntaopin S2-oppikirja (https://finnlectura.fi/oppimateriaalit/selkeasti-suomessa).
Seksuaalisuudesta selkokielellä http://seteke.fi/
Setan opas sukupuolen moninaisuudesta: http://seta.fi/sukupuoli/
https://www.dropbox.com/s/u17x78zqn00didj/sukupuolen_moninaisuus_2015_sivut.pdf?dl=0
Käytän tässä termiä "tasa-arvo" tarkoittamassa pääsääntöisesti sukupuolten välistä tasa-arvoa.
Kuten Ari Sainio artikkelissaan "Selkotekstit ulkomaalaisten opetuksessa" sanoo, kieli on aina sidoksissa kulttuuriin ja yhteiskuntaan (Sainio 1994, 152). Sellaisen asian, kuin suomalaisen sukupuolten tasa-arvon, ymmärtäminen vaatii jotain taustatietoa. Usein suomalaista tasa-arvoa esitellessä tuodaan esiin sen edistysaskelia historiassa: kuinka Suomessa ensimmäisenä Euroopassa yleinen ja yhtäläinen äänioikeus koski myös naisia, kuinka rikoslakiin saatiin raiskaus avioliitossa, kuinka päädyttiin tasa-arvoiseen avioliittolakiin ja tänä vuonna äitiyslakiin. Tämän kaiken ymmärtäminen vaatii taustatietoa esimerkiksi länsimaalaisesta kulttuurista, jossa äänioikeus on perustavanlaatuinen etuoikeus yms.
Huvittava käytännön esimerkki taustatiedon merkityksestä on se, että erästä lukukappaletta lukiessamme edistyneempien opiskelijoiden kanssa nämä kiinnittivät huomiota siihen, että tekstin pariskunnalla oli sama sukunimi - se ei ole lainkaan yleistä muualla kuin länsimaisessa yhteiskunnassa.
http://papunet.net/