lauantai 17. kesäkuuta 2017

Comeniuksen vala ja sen merkitys laajemmin

6.6.2017

Opetusalan eettinen neuvottelukunta laati opettajan eettiseksi ohjenuoraksi valan, jolle annettiin nimi peruskoulun isäksi kutsutun, 1600-luvulla eläneen kasvatusfilosofi Johan Comeniuksen mukaan. Vala julkistettiin Educa-messuilla Helsingissä tammikuussa 2017. Vala ei velvoita sen lausujaa juridisesti, mutta sitä voi pitää lääketieteessä käytettävään Hippokrateen valaan verrattavana.

"Opettajien vala painottaa oikeudenmukaisuutta, kaikkien yhtäläistä ihmisarvoa ja kasvurauhaa." Tietoja valasta sekä video, jossa opetusalan eettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja, kirjailija Arno Kotro lukee sen, löytyy Oaj:n nettisivuilta, täältä.
Koska vala on on niin tuore, sen käytännön merkityksestä on vielä vaikea sanoa mitään. Ryhmämme opetuksessa kävimme keskustelua seuraavista kysymyksistä:

  • Onko Comeniuksen vala tarpeellinen? Jos on, niin mikä sen merkitys on?
  • Mitä tarkoittaa täyteen ihmisyyteen kasvaminen?
  • Voiko Comeniuksen vala toteutua totalitaarisessa diktatuurissa? Miksi, tai miksi ei? 
  • Valan julkaisemisen yhteiskunnallinen konteksti? 
  • Miten/millä keinoin pystyt itse käytännössä noudattamaan valan sisältöä? 
  • Näkyykö se eri tavoin eri kohderyhmien / eri ikäisten opettamisessa?’
  • Miten toimia, jos ilmenee ristiriitaa opettajan valan edustamien arvojen ja esim. oppilaan perheen arvojen välillä?
Omassa ryhmässäni pohdimme myös sitä, onko vala jotenkin erityisen ajankohtainen juuri nyt, vallitsevassa yhteiskunnallisessa tilanteessa. Onko opettajien etiikka vaarassa näinä aikoina?

Itse opetus sujui hyvin: käytimme Comeniuksen valan esittelemiseen videota ja Kahoot-peliä (jonka minä olin tehnyt) ja keskustelun innoittajana oli lyhyt video Mervista opettamassa pientä poikaa sekä valokuva Pohjois-Koreasta.

Saamamme palaute oli hyvää, sekä videoista että Kahootista pidettiin. Olimme ensimmäisen webinaarin viimeinen opetusryhmä, ja siksikin valitsimme aiheeseen hieman kevyemmän lähestysmistavan. Minua itseäni ensikokemus innosti.
Johan Amos Comenius, 1592-1670