maanantai 19. maaliskuuta 2018

Erityispedagogiikan oppimistehtävä

19.3.2018 Tasa-arvoasiaa maahanmuuttajien opetukseen:

Tasan kaksi vuotta sitten, Minna Cathin päivänä, olin opettamassa turvapaikanhakijoille Suomen kieltä ja kulttuuria. Ohjeistuksena oli, että kutakin juhlapäivää käytettäisiin opetuksessa hyväksi, ja tietenkin oli muutenkin syytä kertoa, mistä Minna Canthin päivässä on kyse.

En kuitenkaan löytänyt välineitä, joilla opettaa niin moniulotteista asiaa kuin tasa-arvo. Siksi päätin tätä tehtävää varten etsiä niitä ja kehittää itse. Silloisen työnantajani, SPR:n, sivuilta (https://rednet.punainenristi.fi/node/43035) löytyy opetusmateriaalia lähinnä vain Minna Canthista itsestään. Väestöliiton sivuilla on suomea opetteleville tarkoitettu nettikurssi mm. tasa-arvosta ja seksuaalisuudesta. Sen aiheita ovat:
Laki ja tasa-arvo
Seksuaalisuus
Seksuaalikasvatus
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliterveys
(http://www.vaestoliitto.fi/monikulttuurisuus/nettikurssi-tasa-arvo-ja-seksuaa/)
Selko.fi -sivustolta löytyvät tärkeimmät lait selkokielellä (http://selko.fi/aihe/lait-ja-saannot/) ja Verneri.net -sivustolla, joka on kehitysvammaisille nuorille ja aikuisille tarkoitettu selkokielinen sivusto, on käytännön tietoa mm. yhdenvertaisuudesta, ihmisoikeuksista ja itsemäärämisoikeudesta (http://verneri.net/selko/yhteiskunta/). Suomen kielen ja kulttuurin opetus varmasti helpottuu, kun tänä vuonna ilmestyy "Selkeästi Suomessa" -kirja, selkokielinen Suomen yhteiskuntaopin S2-oppikirja (https://finnlectura.fi/oppimateriaalit/selkeasti-suomessa).

Seksuaalisuudesta selkokielellä http://seteke.fi/
Setan opas sukupuolen moninaisuudesta: http://seta.fi/sukupuoli/
https://www.dropbox.com/s/u17x78zqn00didj/sukupuolen_moninaisuus_2015_sivut.pdf?dl=0

Käytän tässä termiä "tasa-arvo" tarkoittamassa pääsääntöisesti sukupuolten välistä tasa-arvoa.

Kuten Ari Sainio artikkelissaan "Selkotekstit ulkomaalaisten opetuksessa" sanoo, kieli on aina sidoksissa kulttuuriin ja yhteiskuntaan (Sainio 1994, 152). Sellaisen asian, kuin suomalaisen sukupuolten tasa-arvon, ymmärtäminen vaatii jotain taustatietoa. Usein suomalaista tasa-arvoa esitellessä tuodaan esiin sen edistysaskelia historiassa: kuinka Suomessa ensimmäisenä Euroopassa yleinen ja yhtäläinen äänioikeus koski myös naisia, kuinka rikoslakiin saatiin raiskaus avioliitossa, kuinka päädyttiin tasa-arvoiseen avioliittolakiin ja tänä vuonna äitiyslakiin. Tämän kaiken ymmärtäminen vaatii taustatietoa esimerkiksi länsimaalaisesta kulttuurista, jossa äänioikeus on perustavanlaatuinen etuoikeus yms.

Huvittava käytännön esimerkki taustatiedon merkityksestä on se, että erästä lukukappaletta lukiessamme edistyneempien opiskelijoiden kanssa nämä kiinnittivät huomiota siihen, että tekstin pariskunnalla oli sama sukunimi - se ei ole lainkaan yleistä muualla kuin länsimaisessa yhteiskunnassa.


http://papunet.net/

Erityispedagogiikkaa ammatilliseen koulutukseen

Erityistä tukea tarvitsevalle tehty materiaali sopii kaikille, mutta ”kaikille” tehty materiaali ei välttämättä sovi erityistä tukea tarvitseville. "Vahvemmat joustakoot heikomman puolesta." (Matti Rönkä Ylen isänpäivähaastattelussa12.11.2017 https://yle.fi/uutiset/3-9925259)


Erityisen tuen tarvitsijoita on yhä enemmän.

Oppimisprosessin osatekijät: On varmistettava, että jokainen pystyy vastaanottamaan opetettavan asian -> Konkreettisuus, näkyvyys, kuuluvuus, selkeys

Integraatio: opetuksessa tulisi olla kerralla (oppitunnilla) 70% vanhaa ja 30% uutta

Muisti: työmuisti häiriintyy herkästi, osa kuormituksesta kannattaa ulkoistaa muistilapuille, muistisääntöihin yms.

Tuottaminen:
Ajan visualisointi: kello näkyviin https://www.online-stopwatch.com/full-screen-stopwatch/
Youtube-ohjeita: https://operight.fi/


Kuulovammaiset opetuksessa: erinomaisia digivälineitä, kännykkä yms.


Matteus-efekti: hyvän lukijan ja heikon lukijan ero kasvaa iän ja koulutuksen myötä, koska hyvä lukija saa/hankkii enemmän tietoa, kun lukivaikeuksista kärsivä voi välttää lukemista.

Luetun ymmärtäminen:

  • tekstin avaaminen kuvien avulla 
  • taustaväri 
  • äänikirjat 
  • rajaaminen (viivotin tms. myös apuvälineitä) 
Kirjoittaminen: 

  • mindmap 
  • apukysymykset 
  • palastelu 


Suullinen: On varmistettava, ettei opiskelijalla on turvallinen olo: esitelmän voi pitää opettajalle yksin, korjaukset tehdään vähäeleisesti, jne.

Iiris Happo & Eero Talonen: 
Hyödyllisiä linkkejä ja sovelluksia:

Voice dream: Ladattava tekstiä lukeva sovellus, johon voi tallentaa asiakirjoja ja muita tekstejä.
Puheen muuttaminen tekstiksi:
-         Dragon Dictation (ladattava sovellus)
-         iPadin ja iPhonen Muistiinpanot-sovellus
Apuvälineitä:
Erilaisia ajanottovälineitä (tiimalasi, kello, palava kynttilä jne.):
Oppimista tukevia apuvälineitä (esim. värikalvot):
http://www.earlylearning.fi/product_details.php?p=49
Selkokieltä, kuvamateriaalia ym.: http://papunet.net/
Äänikirjat: www.celia.fi
Tietoa ja apua lukivaikeuteen:
https://www.lukihairio.fi/
http://www.lukimat.fi/etusivu
Muuta hyödyllistä:
HOJKS -kortisto erityisopiskelijan työssäoppimisen ohjaamiseen (huomioi, että asiat ovat edelleen ajantasaisia, vaikka HOJKS on vanhentunut käsite)
Taukojumppaa:

http://www.sprintgame.fi/